torsdag den 29. november 2007

15-11-07 ”Palmeira” på Cap Verde
Dette er en lille beskrivelse af den daglige ”trommerum” i havnebyen Palmeira...
Ca. kl. 4 om morgen sejler fiskerne ud i deres farverige joller. Der er fem seks fiskere i hver båd.
Ved 7 tiden når solen lige er stået op kommer de ind igen. Så bliver der soteret og renset fisk på den lille stenmole. Derefter starter nogle højlydte diskusitioner, hele kroppen bliver brugt. En del søvnige folk sidder under træerne og kigger på. Nogle for sidder for sig selv, andre nogle stykker sammen. Nogle høns og hunde giver også lyd fra sig.
Senere bliver nogle charterbåde vasket og gjort klar til dagens turister. Kl. ca. 9 (jeg bruger ikke ur) starter nogle bongo trommer ved en turistfælde (Bommelum bom bom. Turister på vej)
Nogle Små busser og jeeps ankommer med dagens turister. Nogle af turisterne får store redningsveste på. I fiskernes joller, bliver de sejlet ud til charterbådene. Derefter sejler charterbådene afsted på en ny dagtur.
De resterende turister for en lille rundtur i den lille by. Bongo trommerne stiger i styrke og når de stopper er turisterne på vej ud af byen. Roen og det søvnige look sænker sig igen over Palmeira.
Mange af os sejlere starter med at ”morgensvømme” rundt om vores både, som ligger for anker. Efter morgenmad sejler vi ind til fiskernes bro i gummibådene. Vi har affald, tomme vanddunke og måske tomme dieseldunke med. Vandet skal hentes ved byens fontæne. Her er mange forskellige folk. Nogle kvinder bærer 20 litter vand på hoved... Andre kommer med en lille traktor. Alle skal have vand.
Diesel skal hentes i den næste by. Så nogle følges i den lille lokale ”bus”. Andre bliver i Palmeira, internet, små indkøb, eller bare sidde på en lille bar
Øl på en lille bar... Der er to runde borde, med små skamler/stole. Langs huset er en stenbænk. Her kan man sidde og se byens langsomme liv i middags heden. (Og der er meget varmt nu.)
Mange folk kommer hen til den lille bar. Her sælges øl, vin, æg, slik, små kager og popkorn fra en hjemmelavet maskine. ”Karlos” en gammel tysk sejler kommer her næsten hver dag. Han har et lille hus i byen og alle kender ham. En fransk kvinde kommer her hver dag. Hun syr sejl, mm. Til sejlerne. Hun bor i en lille pink sejlbåd med sin kat.
Om eftermiddagen er næsten alle fiskerne færdige med dagens arbejde. De sidder nu på en lille fiskebar ved den lille stenmole.
Charterbådene kommer tilbage og turisterne bliver hentet i busser og jeeps.
Freden sænker sig igen over den lille by. Kun på et fragtskib hører man stadig arbejds støj til sen nat. Der er kun plads til et fragtskib. De andre ligger for anker og venter uden for havnen.
Når fragtskibet skal lodses ind til molen, så kommer en af fiskernes små joller ud. Jollen sejler foran fragtskibet hele vejen ind til molen.
De fleste aftener er kirken åbnen. Den lille kirkebygning ligger bag ved fiskernes bar. Alle vinduer og døre stå åbne, så selv ude på vandet kan man hører sangen.

Ingen kommentarer: